Vandmåler / Kloak

Vi har alle en vandbrønd i haven – installeret af foreningen, som dennes ejendom tilbage i 2010. De fleste målere er fra 2009 og radiomodulerne fra 2010 – og de sidste er ved at blive udskiftet efterhånden som de løber tør for batteri.

Her er en forklaring

Vandbrønden består af et rør hvori der sidder en vandmåler, to stophaner og en udluftningsventil (sidder over lukkehanen på hussiden).

På toppen af måleren sidder et radiomodul og det hele sidder på to blå rør som går ned i jorden, hvor det forbindes til det gamle vandrør. Det hele holdes på plads i røret af en metalring (vist oven på låget nedenfor). På røret sidder et låg med en pakning, som sørger for at frosten ikke trænger ind i brønden og fryser måleren.

Man skal sørge for at låget er helt og pakningen er ren, hvilket også er haveejers ansvar. Et hvert indgreb i brønden er – uden forudgående godkendelse – forbudt. Det typiske indgreb vi ser gjort uden tilladelse, kan faktisk være forbundet med en stor risiko.

Det er især ved nybyggerier, at folk kapper den blå ledning ind til huset og så graver en ny en ind i brønden. Gøres dette i en brønd med kort afstand fra jord til måler, kan man ikke få monteret den nye ledning på lukkehanen, uden at presse (vride) hele systemet, hvorved man skaber en installation der kan fejle over tid. Heldigvis fejler den oftest på havesiden (den nye ledning), men vi har set utætheder opstå på foreningssiden, og det vand der derved går tabt betaler vi jo så over fælleskassen, idet det ikke når igennem måleren.

Det er så nemt at starte et projekt med at forklare hvad man ønsker ændret ved/i brønden og hvorfor og bede om lov. Arbejdet skal selvfølgelig laves af en autoriseret VVS, og så bliver det registreret på haven, og fremtidige problemer der skyldes ændringen falder tilbage på havens ejer. Bemærk at en ulovlig ændring af vandbrønden kan påvirke et senere salg. For at få den ny ledning på har man smidt brøndstyret (metal tingen) væk og måleren sidder ret skæv presset op imod den ene væg (meget svær at aflæse manuelt) og det gamle rør sidder der endnu.

Vandmålere og vandmåleraflæsning, samt administration af foreningens vandmålere, kontakt bestyrelsesmedlem Jens-Jørgen Sumborg, tlf. 24 48 06 52.

Vandforbruget aflæses automatisk og faktureres en gang årligt og opkræves sammen med havelejen . Vi anbefaler, at du aflæser din vandmåler, når du lukker ned for sæsonen, så du kan kontrollere din afregning af vandforbruget.

HUSK! At ansvaret for vandinstallationer til og med vandmåleren, er foreningens ansvar – vandinstallation efter vandmåleren er havelejerens ansvar – .Der er sikring på de nye haner, som skal aktiveres inden hanen kan drejes. Hanerne må ikke vrides.

Vinterlukning i vandbrønden

Det er vigtigt at huske at vinterlukke for vandet, så du undgår eventuelle frostskader. Du lukker på følgende måde:

  1. Luk for tilgangshane . 
  2. Luk herefter på afgangshane
  3. Åben nu for vandhanerne så dine rør kan tømmes.
  4. Når dette er gjort, bruger du enten en cykelpumpe eller kompressor, som tilsluttes ventilen i toppen, herefter pumper du indtil der ikke kommer mere vand ud af hanerne.
 

Husk der skal være lukket for begge hanerne i brønden og lad vandhanerne i huset stå åbne vinteren over.